Lassus, Willaert en Palestrina – BRISK + Gesualdo
3670
post-template-default,single,single-post,postid-3670,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.0.4,woocommerce-no-js,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode-title-hidden,columns-4,qode-theme-ver-29.0,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Lassus, Willaert en Palestrina – BRISK + Gesualdo

5 zangers en 4 blokfluiten

BRISK en het Gesualdo Consort werkten eerder samen in succesvolle programma’s, die werden uitgevoerd in onder meer De Doelen, Musis Sacrum en de Noorderkerk in Amsterdam.

Dit is een programma met psalmen, madrigalen en instrumentale bewerkingen daarvan. Klankschoonheid, parelende variaties, diepe religiositeit en heftige emoties. De muzikale werelden van deze stukken liggen dicht bij elkaar. De psalmen van Palestrina, Willaert en Lassus laten zich bijna beluisteren als een religieus madrigaal. Hun chansons en madrigalen waren de basis voor variatiewerken van andere componisten. Zo klinkt in dit programma ook muziek van Sweelinck en tijdgenoten.

Wegbereiders en hun volgelingen: daarover gaat dit programma. Willaert was beroemd als componist en als leraar. Zijn voorbeelden vonden navolging bij vele componisten.

Het chanson Susanne ung jour van Lassus was ook een enorme bron van inspiratie: er werden meer dan dertig verschillende versies van gemaakt, onder andere in Engeland en Portugal. Ook de Amsterdammer Sweelinck maakte er een bewerking van. Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525/26 ñ Rome 1594) is de derde centrale figuur in dit programma. Zijn madrigalen Vestiva i colli en Io son ferito waren ook weer model voor prachtige versierde werken van onder meer Bull en Scheidt.

“…BRISK en het Gesualdo Consort hadden alles ook programmatisch op elkaar afgestemd: van vocale stukken hoorden we instrumentale versies met versieringenĂ– Gepolijste, hyperverzorgde samenklanken en stemmenweefsels” Dagblad van het Noorden

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.